5 Aralık 2014 Cuma

Evde Sirke Yapımı


MAZEMELER

5lt lik cam kavonoz
3 kg üzüm
1 çay bardağı organik üzüm sirkesi
Yarım çay kaşığı tuz
İçme suyu
Üzerini örtmek için Tülbent

YAPILIŞI

3 kg kadar üzümün iyice yıkayıp saplarını temizleyin sirkeyi kuracağınız ağızı geniş cam bir kaba tepeleme bir şekilde yerleştirin.Beyaz üzüm ya da siyah üzüm kullanabilirsiniz ama ben siyah aromatik karadeniz üzümleri ile yaptım, tamamen sizin zevkinize kalmış.  
 
Üzümleri kaba biraz bastırarak yerleştirdikten sonra üzerini kapatacak kadar içme suyu koyun. Sonra üzerine 1 çay bardağı organik sirke ilave edin. Bu daha çabuk fermente olmasını sağlayacaktır.Sirkenin üzerinde fermente olduktan sonra jölemsi bir tabaka oluşur bu sirke anasını da sirke yapmak için ayırıp kullanabilirsiniz. Daha sonra kabın ağzını tülbentle kapatın ılık ancak güneş almayan bir yerde, 2-3 günde bir karıştırarak 30 gün bekletin. 

Asit oranı,tadı üzümün cinsine ve ortamın sıcaklığına göre değişir. Yaklaşık iki hafta sonra sirkenizin kokusuna ve tadına bakın.Hazır olduğunu anlamak için damak tadınıza başvuracaksınız.

Hazır olduğuna karar verdiğinizde sirkeyi ince tülbentlerden geçirip şişeleyin.

AFİYET OLSUN